UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din România Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Activitate

  Dialog social
Materiale, documente
Publicatii
Evenimente
Stiri, informatii
Misiuni economice
Inchiriere sali
   
     Info ţări
 
De ce China?
De ce Egipt?
De ce Franta?
De ce India?
De ce Spania?
De ce SUA?


mai multe»
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  Misiuni economice » Misiune Economica din Spania
     
 
De ce SUA?


Informatii generale privind investitiile straine

Nu numai ca SUA nu aplica restrictii generale investitiilor straine, dar chiar le încurajeaza si faciliteaza, pornind de la premiza ca afluxul de capital strain contribuie la sporirea PIB. În acest sens exista acorduri bilaterale cu o serie de state în domeniul imigratiei (derogarile de la viza) si al impozitarii (evitarea dublei impuneri). Precizam ca între România si SUA exista o Conventie bilaterala în scopul evitarii dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale, semnata la 4 decembrie 1973 si intrata în vigoare la 26 februarie 1975.

Aceste acorduri, precum si Constitutia SUA, în special cel de-al XlV-lea amendament, creeaza un cadru care, în foarte multe cazuri, permite depasirea anumitor restrictii impuse investitiilor straine. De asemenea, prin intermediul corporatiilor de dezvoltare economica, sunt acordate o serie întreaga de facilitati si stimulente pentru investitiile straine efectuate la nivel regional sau local.
De asemenea exista un mare interes pentru domeniile de cercetare ca Informatică şi telecomunicaţii, materiale, tehnologia proceselor chimice, fizica energiilor înalte, agricultură, mediu şi resurse naturale, bio-tehnologie, sănătate şi farmaceutică, resurse hidrologice, tehnologii şi ştiinţe maritime, cercetare spaţială, cercetare antarctică, cercetări socio-economice.

Informatii generale despre relaţiile economice Romania-SUA
Schimburile comerciale dintre cele doua tari se desfăşoară pe baza Acordului comercial bilateral, semnat la Bucureşti la 3 aprilie 1992.
În momentul de faţă, există rezultate pozitive la exporturile româneşti de: aparatele optice, foto, cinema (+32,46%), vehicule, aeronave (+8,59%), produse ale regnului vegetal (+70,05%), produse alimentare, băuturi (+7,13%), piei brute şi tăbăcite (+44,77%).
Scăderi (comparativ cu perioada similară a anului 2005) s-au înregistrat la exportul românesc de: încălţăminte (-43,56%), lemn (-42,70%), produse textile (-10,11%), materiale plastice (-7,15%), articole din piatră (-10,22%), metale comune (-24,67%), produse chimice (-50,26%), pastă de lemn şi hârtie (-52,23%), produse ale regnului animal (-5,95%), maşini şi aparate electrice (-13,88%) şi produse minerale (-51,65%).
În acelaşi timp, pe primele 10 luni ale anului 2006 s-a înregistrat o creştere semnificativă a importurilor de produse alimentare (+6,74%), materiale plastice, cauciuc (+53,54%), metale comune (+29,15%), produse ale industriei chimice (+32,99%), articole din piatră (+32,33%), pastă de lemn şi hârtie (+39,86%), piei brute, tăbăcite (+54,84%), încălţăminte (+43,75%), vehicule, aeronave (+39,00%), instrumente şi aparate optice, foto (+15,62%), produse minerale (+19,20%), maşini şi aparate electrice (+7,24%), produse ale regnului vegetal (+3,92%).

Principale caracteristici economice ale principalelor zone din SUA:

- piata Washington, si zona metropolitana reprezinta, la ora actuala, cea mai importanta
concentrare de firme de software de pe Coasta de Est, iar influxul, din ultimii ani, de populatie de origine româna o fac din ce in ce mai atractiva pentru exportatorii români (produse cu posibilitati imediate de absorbtie de catre aceasta piata: vinuri, ape minerale, mobila si articole din lemn, articole de sticlarie si ceramica, produse textile);

- piata New York este importanta, pentru România atât prin prisma aspectelor comerciale
(piata de prima marime, traditionala pentru exportul românesc si pentru importul de tehnologie de vârf) cât si prin prisma aspectelor financiare (sediul marilor banci si fonduri de investitii si sursa majora de capital si de finantare a diferitelor proiecte românesti în procesul de tranzitie la economia de piata);

- zona industriala Midwest este formata din 13 state central-nordice americane care graviteaza în jurul statului Illinois si are centrul la Chicago - cel mai important oras industrial american si în acelasi timp cel mai mare centru national pentru simpozioane si târguri Internationale în acest domeniu .Principalele produse care pot fi exportate in aceasta zona, sunt: componente auto, componente pentru masini si utilaje, componente pentru avioane, masini unelte, componente electronice, matrite, rulmenti, produse metalurgice, ingrasaminte si produse chimice, produse alimentare si bauturi;

- piata Coastei de Vest reprezinta "motorul" industriei mondiale de software si poate constitui un model de urmat pentru firmele românesti din domeniu, aflate în expansiune atât pe piata interna, cât si pe cea externa (exista în acest moment doua "incubatoare" de afaceri pentru firmele românesti din domeniu, unul dintre acestea fiind în Sillicon Valley, iar cel de-al doilea - proiect demarat în 2001 - în Arlington, Virginia).

Având în vedere ca majoritatea industriilor din SUA apeleaza la outsourcing/subcontractare într-o proportie destul de însemnata (în industria electronica, procentul este de cca. 85%), strategia de promovare a exporturilor pe aceasta piata va trebui sa tina cont de acest aspect si sa se identifice masurile cele mai adecvate pentru impunerea firmelor românesti ca baze europene de productie pentru firmele americane (prin urmare trebuie acordata o atentie deosebita îndeplinirii conditiilor tehnice a standardelor de calitate pentru a produce/exporta în SUA):

Parteneriatul Economic Transatlantic SUA – UE

În mai 1998, SUA si Uniunea Europeana au lansat o noua initiativa de expansiune a comertului, prin care se urmareste o deschidere mai mare a pietelor lor. Initiativa acopera peste 12 domenii, unde SUA si UE vor negocia reducerea sau eliminarea barierelor comerciale existente, sau vor îmbunatati cadrul de cooperare.

Dintre principalele domenii amintim
: agricultura, bunuri manufacturate, servicii, tarife industriale, comert electronic global, drepturile de proprietate intelectuala, investitii, achizitii guvernamentale si concurenta.


Surse culegere informatii:
• Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro
• Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale - Comert Exterior
• Wikipedia Enciclopedia libera


 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.