UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din România Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Activitate

  Dialog social
Materiale, documente
Publicatii
Evenimente
Stiri, informatii
Misiuni economice
Inchiriere sali
   
     Info ţări
 
De ce China?
De ce Egipt?
De ce Franta?
De ce India?
De ce Spania?
De ce SUA?


mai multe»
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  Misiuni economice » Misiune Economica in Republica Araba Egipt
     
 
De ce Egipt?


Structura exporturilor românesti în Egipt:
cherestea, ciment si alte materiale de constructii, masini si aparataj electric, masini unelte si dispozitive, utilaje pentru industria chimica, petrochimica, metalurgie si fabrici de ciment, tractoare si autoturisme, produse metalurgice, produce chimice, uleiuri vegetale, materiale plastice, fire si fibre, articole cauciuc.

Structura importurilor din Egipt:

produse farmaceutice, produse agro-alimentare, bumbac, piele si produse din piele, produse chimice, uleiuri minerale s.a.

Cooperarea economica

Pâna în prezent, au fost realizate, în Egipt, prin cooperare, numeroase obiective economice (fabrici de produse chimice, centrale si linii electrice, fabrici de ciment, linii de asamblare tractoare, ateliere mecanice), fiind în curs de derulare proiecte în domeniile: modernizarii unor fabrici de ciment (Misr Beni Suef), nodul hidrotehnic de la Menofia, asistentei tehnice, produselor chimice, asamblarii de tractoare, fabricarii de motoare electrice, instalatii pentru sistemul hidrotehnic Raian s.a.

Evolutia schimburilor comerciale bilaterale - mil. USD -
2000 2001 2002 2003 2004   2005
Export 157,9 112,7 118,48 118,91 206,7  192.092
Import 14,9 39,1 20,74 28,69 45,1  73,301
Total 172,8 151,8 139,22 147,60 251,9  265,993
 

Regimul Comertului Exterior si Investitiilor

Dreptul la proprietatea privata si la infiintarea de firme .  

Egiptul asigura companiilor private straine si locale dreptul de a initia si conduce operatiuni de afaceri si de a se angaja in toate formele de activitate lucrativa. 

Asocierea cu parteneri egipteni pentru infiintarea de societãti mixte cu sediul în Egipt.

Intreprinzatorii egipteni doresc sa se asocieze cu parteneri strãini pentru înfiintarea de societati mixte de productie si comercializare cu sediul în Egipt, având în vedere urmãtoarele avantaje: partenerii straini asigura tehnologia de fabricatie si calitatea produselor, profitul ce se realizeaza ca urmare a aplicarii unor taxe vamale mai reduse la importurile pentru productie, fata de cele ce se aplica la produsele finite din import.

Reglementarile egiptene permit investitorilor strãini sã detinã pânã la 100% din capitalul social investit in societati din urmatoarele sectoare: industrial , amenajarea si cultivarea terenului din desert, turism, locuinte, bunuri imobiliare. Companiile publice egiptene au dreptul de asociere cu parteneri straini. Reglementãrile egiptene, adoptate incepand cu anul 1991, nu prevad restrictii la transferul profitului si la repatrierea capitalului investit.

Infiintarea de birouri pentru reprezentare comerciala 

Firmele strãine au dreptul sã înfiinteze birouri de reprezentare in R.A.Egipt conform legii, numai pentru activitati de cercetare a pietei în domeniul stiintific, tehnic si de consultanta . Birourile de reprezentare nu pot angaja activitati comerciale (semnarea de contracte, operatiuni din care se pot realiza venituri) si nu sunt supuse regimului de impozitare.

Filiala este o alta forma de reprezentare acceptata de legea egipteana si este legata de existenta unui contract in derulare cu o entitate comerciala locala, putand fi angajata in activitati comerciale, financiare si industriale, dar limitate la contractul in derulare.

Zone economice libere/ Depozite  

In Egipt sunt functionale 8 zone libere reglementate de Legea Investitiilor : Cairo (Nasr City), Alexandria, Port Said, Suez, Ismailia, Damietta, Safaga si Sohag.

In zonele libere se pot efectua urmatoarele operatiuni: depozitare, asamblare, reambalare, productie pentru export si servicii pentru firmele din zonele libere.

Tipurile de activitati permise in zonele libere sunt: amestecarea, mestecarea, reambalare, productie, asamblare, procesare si reparare. Masinile, echipamentele si materialele necesare companiilor stabilite in zonele libere sunt exceptate de la plata taxelor vamale.

Stimulente acordate firmelor in zonele libere:

• exceptarea de la plata taxelor vamale a tuturor echipamentelor necesare, inclusiv pentru transport, cu exceptia  mijloacelor de transport pentru pasageri;
• proiectele si dividentele obtinute in aceste zone libere nu pot reprezenta obiectul legilor privind taxe sau impozite care sunt in vigoare in Egipt, pe perioada  proiectului respectiv;
•  exceptarea de la plata taxelor vamale a serviciilor si bunurilor achizitionate de  de pe piata locala in cazul exportarii acestora pe piata interna; 

Importul in EGIPT

Incepând cu anul 1991 au fost eliminate, treptat, produsele interzise la import.
Reglementarile privind importul de bunuri in Egipt prevad ca acesta este liber cu conditia ca aceste bunuri sa nu fie interzise prin lege si ca taxele de import/export sa fie platite. Legea privind inregistrarea importurilor prevede ca un importator sa fie inregistrat in Registrul Importatorilor si sa fie de origine egipteana. Activitatile de export pot fi efectuate si de firme care au participare straina.

Importuri interzise 

In Egipt este strict interzisa introducerea narcoticelor, materialelor obscene, a bunurilor contrafacute si a acelora care violeaza dreptul de proprietate intelectuala.  

O mare cerere la import o reprezinta  uleiul alimentar (din floarea soarelui, soia, porumb).  

Egiptul este producatorul zonal dominant de metale in forma primara si prelucrata, produse chimice,vehicule,produse farmaceutice,  textile, confectii, dar si produse electrocasnice.


Surse culegere informatii:
• Ministerul Afacerilor Externe - www.mae.ro
• Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale - Comert Exterior
• Wikipedia Enciclopedia libera


 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.